Mobilitet – trening for riktig gange

Visste du at foten består av 26 knokler, 150 leddbånd, over 20 muskler og 33 ledd? At den er sentral i muskelvenepumpens funksjon, og er en svært viktig fjæring for resten av kroppen når vi går?

Det ligger mye helse i bevegelighet, i mobilitet, og derfor anbefaler vi alle å regelmessig utføre noen enkle øvelser som holder mobiliteten i foten ved like – en mobilitet vi er avhengig av for å kunne gå riktig. Vi kaller disse øvelsene for føringstester, ettersom det er de samme øvelsene vi bruker når vi måler leddutslag i ankel og tærnes grunnledd, og ser på hvordan mobiliteten påvirker gangen vår.

Øvelsene bør du utføre hver dag, gjerne flere ganger om dagen, om enn ikke så lenge av gangen. En kan for eksempel kombinere treningen med tannpuss, oppvask eller når du venter på bussen. Mer skal ikke til før du merker en forskjell.

Øvelse 1 Styrker musklene som brukes i frasparket når vi går, og mobiliteten i stortåens grunnledd slik at ikke dette stivner.

Øvelse 2 Styrker musklene som brukes når vi løfter stortåen. Viktig for å stramme opp leddforbindelsen mellom ristbeinet og hælbeinet slik at hælen posisjoneres riktig mot underlaget når vi setter ned foten i steget. Øker også mobiliteten i stortåens grunnledd.

Øvelse 3 Tøyer baksiden av leggen og akillessenen og øker mobiliteten i ankelleddet. Viktig for at hælen skal kunne møte underlaget langt nok bak slik at vi får god nok vinkel mellom fotsålen og underlaget når vi setter ned hælen. Viktig også for å kunne holde hele fotsålen lenge nok mot underlaget uten å måtte løfte hælen for tidlig før avsparket.

Øvelse 4 Styrker musklene på fremsiden av leggen slik at vi blir i bedre stand til å løfte forfoten rett før hælnedslaget. Trener også mobilitet i ankelleddet.