Plantarfascitt

Har du smerter under foten, bak mot hælen? Da kan det være det vi kaller plantarfascitt!

Fascia plantaris er en seneplate under foten som er festet på fremre kant av tuber calcanei, eller hælknølen på godt norsk, i et ca. 2 cm bredt parti, og går i vifteform frem mot tærne der den er festet proksimalt til metatarsalhodene i hele forfotens bredde (se bilde).

Seneplaten virker som en buestreng og støtter fotens lengdehvelving.
Plantarfascitt er en av de vanligste fotlidelsene, og kjennetegnes med smerter proksimalt i fascia plantaris (mot hælbeinet). En kan også oppleve smerter under hele fotsålen, og smerten trenger ikke bare å være der ved belastning. Gangavviklingen kan endres på grunn av smerten, og resulterer gjerne i kortere steg der en både forsøker å avlaste hæl ved stegets hælnedslag samt tøyningen av seneplaten ved fraspark.

Følgetilstander kan derfor bli nedsatt mobilitet i ankel, og spesielt dorsalfleksjonen av stortåen kan bli redusert, samt smerter i leggen.

Kompleksiteten og symptomene til plantarfascitt kan variere. Smerten kan beskrives som intens hos noen, og hos andre som en «nummenhet» i tærne, og økende smerter under foten utover dagen. Men fellesnevneren er uten tvil harde sko på hardt underlag. Vi kan beskrive smerten som en betennelse knyttet til overbelastning, og alle faktorer som gir et irritament lokalisert til utspringet av plantarfascien er med på å utløse, opprettholde eller forverre tilstanden.

Behandling av plantarfascitt

For fotterapeuten er målet med behandlingen å fjerne eller redusere irritamentet mot plantarfascien ved å korrigere belastningen i foten slik at det smertefulle området avlastes. Målet er å gjenopprette så normal gange som mulig. En bør med fordel unngå sko med harde/stive binnsåler som gir lite støtdemping En bør også unngå konkave innersåler som sentrerer trykk, snørestykker på skoene som presser metatarsalknoklene og tarsalregionen plantart og dermed låser dempingsmekanismen i midtfotens knokler (close packed position), og hælpartier som øver stort mottrykk ved hælnedslag under gange. En bør snarere benytte sko med avrundet hælparti slik at skoens form bistår fotens naturlige biomekanikk.

I tillegg kan vi tape foten på en bestemt måte med sportstape og/eller foreskrive belastningskorrigerende innleggssåler som avlaster det smertefulle området. Vasyli Medical sin Heel Pain Stabiliser er designet med tanke på umiddelbar avlastning av smerter under føttene forbundet med plantarfascitt, hælspore, akillestendinose, severs sykdom, og andre hæl- og akillesproblemer. Innleggssålen tar liten plass og er enkel å flytte rundt i ulike sko.

Smertene forbundet med plantarfascitt går som oftest over av seg selv hvis en følger fotterapeutens råd, men det kan variere litt hvor lenge det tar. De aller fleste er likevel bedre innen ett års tid. Enkelte utvikler derimot en kronisk form som kan vare lengre.