Hudsykdommer

Det finnes mange ulike hudsykdommer, og her er litt informasjon om noen av dem.

Vorter

Vorter er lokale og godartede «blomkållignende» utvekster i huden forårsaket av et virus som heter humant papillomvirus, forkortet HPV. HPV-viruset infiserer cellene i huden slik at reguleringen av celledelingen forstyrres i lærhudens papiller og det skapes en overvekst. Denne overveksten begrenser derimot seg selv, slik at vortene sjelden blir mer enn 1cm i diameter. Vi deler inn vortene i ulike typer alt etter hvor de er lokalisert på kroppen. I dag sier vi at det finnes omtrent 60 ulike typer vorter. Det er vanligst å få vorter på hender og føtter, da dette er områder på kroppen som lettest kommer i kontakt med smitte. Fotterapeuten kommer ofte i kontakt med kunder som har fotvorter (verrucae vulgaris et plantares). Disse kommer i to varianter, HPV1, som gir dype vorter, også kalt myrmecia/maurtuevorter, og HPV4, som gir små punktformede vorter, også kalt mosaikkvorter.

Myrmecia, eller maurtuevorter er ofte dekket av forhornet hud da de gjerne vokser frem på trykkutsatte områder. Kan sitte veldig dypt og være smertefulle. Mosaikkvorter er mindre og tettsittende, flate, og sitter ikke så dypt. Kroppen gjør lite for å angripe vortene selv, da de ansees som godartede effloresenser. Vorter forsvinner derimot ofte av seg selv etter en tid, men i enkelte tilfeller er det nødvendig å foreta behandling. Hos Heimdal Hud og fotklinikk kan vi fryse vorter med lystgass som holder minus 89grader. Vi har også andre preparater som tørker ut vortene.

Fotsopp

Fotsopp er utbredt, og om lag 10 prosent av befolkningen har en soppinfeksjon på føttene. Flest menn. Soppen trives godt i varme og fuktige miljø, og smittes ved berøring. Soppmikrobene produserer ammoniakk og sammen med enzymer klarer de å løse opp keratinet i hornlaget. Dårlig fothygiene, mye våt på bena, sko som ikke puster og nylonstrømper gir gode vekstvilkår. Soppsporene kan overleve i flere måneder i sko, våte gulv og i tepper. Det er hovedsakelig tre vanlige former for fotsopp.

Kronisk intertriginøs type

Er den mest vanlige. Huden blir gråhvit og fuktig, og det kan oppstå betennelse som kan spre seg. Oppstår vanligvis mellom 3. og 4. tå og mellom 4. og 5. tå.

Vesikuløs dyshidrosisk type

Er en videreutvikling av kronisk intertriginøs type og soppen kan spre seg til framfot/mellomfot. Gir små væskefylte blærer som inneholder klar eller gul væske.

Kronisk papulokvammøs, hyperkeratotisk type

Finner vi på fotsålen og pulpa. Huden blir hvit med et nesten mugglignende utseende. Kan bli skjellaktig og kalles mokkasinfot fordi den kan dekke hele fotsålen og bre seg oppover langs medial og latteralsiden, posteriørt på hælen og opp til anklene og distalt på pulpa.

Eksem

Eksem er den vanligste effloresensen og skyldes en betennelse uten bakterier. Sykdommen er ofte akutt, men kan også utvikle seg til å bli kronisk. Ved akutt eksem oppstår røde og hovne parti i huden som klør. Kronisk eksem er langvarig utslett med tørr og stiv hud. Vi skiller mellom to typer eksem. Kontakteksem som kommer ved direkte kontakt med et allergen eller et giftstoff, mens atopisk eksem kan utvikle seg i barnestadiet. Symptomer er symmetriske utslett på håndledd, albuer, halsen, knehaser og ankler. Enkelte vokser av seg sykdommen, mens andre utvikler kronisk kontakteksem senere i livet. Vi vet lite om årsaken til atopisk eksem, men arvelige faktorer spiller en rolle. Barn utvikler ofte atopiske vinterføtter, et utslett som kan forsvinne i puberteten.

Atopiske vinterføtter gir kronisk tørr hud med sprekker som forverres vinterstid når vi bruker fuktige og tette sko. Atopisk eksem kan forveksles med fotsopp og allergisk kontaktseksem på grunn av sitt symmetriske utslett.

Fotterapeuten kan foreta lett sliping, lime hudsprekker, veilede i bruk av sko og sokker i pustende naturmateriale, samt instruere i egenpleie og bruk av fotkremer uten parfyme og tilsetningsstoffer. Viktig også med innersåler som ikke gir friksjon og som er myke mot huden. Viktig å unngå bruk av våte sko.

Psoriasis

2-3 prosent av Norges befolkning har psoriasis. Sykdommen er en betennelse i huden som gjør at keratinocyttene i overhuden vokser for fort, og hudceller hoper seg opp på hudoverflaten. Sykdommen er vanligst i 20-30årsalderen. Årsakene til sykdommen er fremdeles ukjent, men vi er sikre på at arv spiller en rolle og at stress og infeksjoner kan være utløsende faktorer. Det finnes flere ulike typer psoriasis avhengig av hvor på kroppen utslettet dukker opp og hvordan det ser ut.

Psoriasis vulgares er den vanligste varianten, og utslettene (flakene) kommer som regel på albuer, knær, korsryggen, håndflatene palmart, fingerknoklene, fotsålene plantart, leggene og i hodebunnen, og kan være plagsom. Utslettene plantart på føttene kan i tillegg bli svært smertefulle, ved at fissurene sprekker opp og danner sår.

Det er vanlig at psoriasis påvirker neglene, og i slike tilfeller bruker vi begrepet psoriasisnegler. Psoriasisnegler er typisk deformert med groper og flekker, og med hard konsistens.

For personer med psoriasis er det ekstremt viktig å stelle føttene jevnlig slik at de holder dannelsen av sår og fissurer i sjakk.

Psoriasis guttata, psoriasis inversa, psoriasis pustolosa, erythodermia psoriatica er andre typer psoriasis.

Allergi

Allergi er en kroppslig reaksjon der immunforsvaret reagerer på et allergen. Allergen kan være pollen, hår fra dyr, midd, støv, muggsopp eller forskjellige typer matvarer. I tillegg kan enkelte legemidler fremkalle allergier, som for eksempel penicillin.

Ved allergiske reaksjoner, så blir bl.a. det kjemiske stoffet histamin frigjort fra mastceller over alt på kroppen. Dette stoffet virker sterkt inn på den glatte muskulaturen i tarmer, blodårer og luftveier. Symptomer på en allergisk reaksjon kan i tillegg være at blodårer utvider seg, slimhinner hovner opp, eller at huden blir hoved, rød og sviende.

Kreft

Kreft er ikke innenfor fotterapeutens kompetanseområde, men fotterapeuten spiller en viktig rolle når det gjelder å identifisere forandringer i huden som kan skyldes kreft. Altså kjenner vi til symptomene på de vanligste formene for hudkreft. Føflekkreft, eller melanoma, er den mest vanlige varianten.

Rosen

Rosen er en svært smittsom hudinfeksjon som skyldes streptokokkbakterier som har fått innpass via sår og sprekker i huden. Personer med nedsatt immunforsvar, diabetes og sår er ekstra utsatt. Infeksjonen sprer seg raskt til lymfesystemet, og etter noen dager oppstår feber, kvalme og hodepine. Huden hovner opp og blir rød. Viktig med tidlig behandling med antibiotika og sulfat i tillegg til hvile da lymfesystemet er påvirket. Oppdager vi dette, så henviser vi øyeblikkelig til lege.