Hvordan velge riktige sko!

Et søk på nettet etter «riktige sko», og de fleste produsentene har svaret, men anbefaler samtidig ut fra sitt sortiment – naturlig nok. De ønsker jo å selge sko! Nå sier ikke vi at de tar feil, men, samtidig er det viktig som forbruker å være kritisk. I dag er vi svært opptatt av ergonomi – finne riktig arbeidsstilling, sitte riktig, ha riktig høyde på arbeidsbenken, stolen, kontorpulten, etc. Men er vi like opptatt av å finne riktige hverdagssko?

Svært mange av oss sliter med diffuse smerter enten i forfoten, i fotbuen, under hælen, i ankelen, leggen, kneet, hoften eller i ryggen, og i mange tilfeller kan dette knyttes til vårt daglige møte med underlaget. Et underlag (utendørs) som i løpet av de siste seksti årene er gått fra å være overveiende mykt til overveiende hardt. Dette har naturlig nok medført store utfordringer for skoprodusenter, men også for oss forbrukere når vi skal velge sko til våre føtter og våre behov.

Men hva er riktige hverdagssko? I senere tid er skoenes demping blitt stående som det mest vesentlige kriteriet for hva som er viktig å se etter. Jo bedre demping – jo bedre sko! Kjente skiløpere og andre står frem i reklamekampanjer og markedsfører godt dempede sko. Men bør dempingen være det mest avgjørende?

Det er viktig med tilstrekkelig demping ettersom hælen utsettes for store trykk i hælnedslaget når vi går, et trykk som forplanter seg videre opp i kroppen. Men like problematisk som underdempede sko er overdempede sko viser undersøkelser! Sko med for god demping kan blant annet føre til fettvevssvinn under fotens knokler, ettersom det ikke stimuleres nok, hvilket igjen kan medføre hæl- og forfotssmerter over tid. Overdempede sko kan også være mindre stabile. Overdemping kombinert med høy vekt trenger heller ikke å være heldig, og kan forverre eksisterende feilstillinger hvis skoen «gir etter» på feil sted. Demping alene er ikke det en bør se etter. Men hva da?

På generelt grunnlag kan en si at riktige sko er sko som demper tilstrekkelig, men som samtidig bidrar (og ikke motvirker) til riktig gange, og som bidrar til å opprettholde kroppens eget støtdempingsapparat. At skoene hjelper deg til å gå riktig er helt avgjørende for om det er en riktig sko, og selv om alle har forskjellige føtter, så finnes det noen objektive faktorer en bør se etter. Her tar vi for oss fire lett synlige faktorer som en bør kontrollere før en kjøper sko:

  1. Sko som passer. Velg sko som passer foten din, både i bredde, lengde og form. Trange sko lager trykkpunkter som fører til hard hud, liktorner, knokkelutvekster, feilstillinger og avstivning av ledd. Enkelte har en tå nummer to som er lengre enn stortåa – husk å gjør plass til denne! Andre har breddeøkning i forfoten som følge av hallux valgus – husk å gjør plass! Et godt tips er å ta ut innersålen og still foten på denne. Er det plass, både i bredde og lengde?
  2. Skoens hæl. Velg sko som ikke gir mottrykk i hælnedslaget – som ikke virker mot fartsretningen. Hælen vår er avrundet for en grunn, den er laget slik fordi vi skal «rulle» fremover etter hælnedslaget. Velg derfor sko med hæl som skrår innover (som hælen vår), ikke utover. Hvis skoens hæl jobber mot oss når vi går, så påvirker dette hele gangavviklingen vår og kan medføre en hel del plager både i foten, bena, hofte og rygg.
  3. Skoens lengdeakse bør være rett, ikke «bananformet». Er skoen bananformet tvinges forfoten i det vi kaller en supinert stilling når vi går, og avviklingen av steget vårt ender ofte ut tå nummer 2-4, og ikke ut stortåen slik det bør. Konsekvensen blir at vi låser av en viktig støtdempende leddlinje i foten kalt Chopart’s leddlinje, som igjen avstiver foten, påvirker steglengden vår og kan gi smerter på oversiden av foten, under foten mot hælbeinet (eksempelvis plantarfascitt) samt en hel del andre plager som følge av feil gange.
  4. Skoens torsjon. Det bør være mulig å «vri» skoen litt. Sko med veldig stive yttersåler motvirker det vi kaller torsjon – fleksjon i skosålens midtparti. Uten tilstrekkelig torsjon blir det vanskelig å flytte belastningen fra hælens ytterside (ved hælnedslaget) og over mot stortåen når vi ruller fremover på foten og skal avvikle steget – avviklingslinjen i foten blir feil. Sko med nedsatt torsjon kan føre til smerter langs forfotens ytterside, låsninger i leddlinjene Lisfranc’s og Chopart’s med tilhørende smerter/feilstillinger.

Er det plass?

Avrundet hæl?

Bananform på skoen?

Hvis du har diffuse smerter i foten, ankel, kne, hofte eller rygg, og lurer på om skoene dine er egnet eller ikke, ta kontakt med oss så skal vi forsøke å hjelpe deg. Skoveiledning er en del av fotterapiyrket, og vi kjenner godt til de vanligste skorelaterte fotproblemene.